poniedziałek, 16 września 2019

Ciasteczka owsiane z czekoladą mleczną

Płatki owsiane to z pewnością bogate źródło błonnika. Wspaniale wpływają na pracę naszych jelit. Tym, którym znudziła się typowa owsianka proponuję dzisiaj smaczne ciasteczka owsiane z dodatkiem mlecznej czekolady. Są smaczne, chrupiące i zmieszczą się do każdej śniadaniówki.




Składniki:

  • 1,5 szklanki + 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka miodu
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Wykonanie:
1. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajka oraz szczyptę soli i dalej ubijam. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia i wyrabiam jednolite ciasto.

2. 0,5 szklanki płatków owsianych rozdrabniam w blenderze i dodaję do ciasta. Mieszam za pomocą łyżki. Następnie dodaję 1,5 szklanki całych płatków owsianych i ponownie mieszam ciasto łyżką.

3. Czekoladę tnę w drobną kostkę i dodaję do ciasta razem z łyżeczką miody. Ciasto dokładnie mieszam.

4. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem wykładam układam ciastka uformowane za pomocą łyżki. Każde ciastko spłaszczam ręką. Piekę około 10 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz