niedziela, 10 kwietnia 2016

Biszkopt na tort - przepis podstawowy

Jest to podstawa większości pieczonych przeze mnie tortów. Zawsze się udaje. Czasem ciasto modyfikuje np. przez dodanie kilku kropel olejku.

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jaja,
- szklanka cukru,
- olejek waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka masła do wysmarowania formy.

Wykonanie:
1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką.

2. Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. 

3. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy.

4. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz