poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Kruche ciasteczka z konfiturą różaną

Miałam ochotę pobawić się dzisiaj w kuchni i tak wyszły mi przepyszne, rozpływające się w ustach kruche, wiosenne kwiatuszki z konfiturą. Zatem do herbatki zjem sobie smaczne ciacho.

Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 ugotowane żółtka,
- kostka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- konfitura różana.
Wykonanie:
1. Mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję posiekane żółtka i  pokrojone masło. Ciasto szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i wadam do lodówki na minimum 30. min.
2. Ciasto wyciągam z lodówki, rozwałkowu i za pomocą  wykrawacza w kształcie kwiatka wycinam ciastka. Na środku każdego ciastka robię szprycą kleksik z konfitury.

3. Ciastka układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.



1 komentarz: