sobota, 26 marca 2016

Mazurek - "Kajmakowy zając"

Ulubione Wielkanocne ciasto mojego dziecka. Jest smaczne, a dodatkowo swoim bajkowym, radosnym wyglądem przyciąga oczy. Kajmak potrzebny do udekorowania ciasta możesz kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie z podanego niżej przepisu.
















Składniki
Ciasto:
- 2 szklani mąki pszennej,
- kostka masła,
- szczypta soli,
- 3 żółtka.

Kajmak:
- 250 g słodkiej śmietany kremówki,
- 2 szklanki cukru,
- 1/4 kostki masła (ok. 50 g),
- rdzeń  z 1 laski wanilii,
- opcjonalnie łyżka kakao

Wykonanie:
1. Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagniatam. Owijam folią i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.Schłodzonym ciastem wykładam formę w kształcie zająca. Piekę 25 minut w 180 st. C.

2. Kajmak: W rondelku przez około godzinę, na małym ogniu, gotuję śmietanę i cukier. Gdy śmietana zgęstnieje dodaję masło, wanilię i kakao. Całość dokładnie ucieram. Studzę.

3. Dekoruję wystudzone ciasto. 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz