niedziela, 20 marca 2016

Wielkanocny tort migdałowy


 Święta bez tortu? O nie, na pewno nie w moim domu. Tort migdałowy jest lekki, puszysty i bardzo łatwy w wykonaniu.


Składniki 
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jaja,
- 0,5 szklanki cukru,
- olejek migdałowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka masła do wysmarowania formy.


Poncz:
- 0,5 szklanki cukru,
- sok z jednej cytryny,
- 1,5 szklanki słabej herbaty

Krem:
-0,5 szklanki mielonych migdałów,
- opakowanie budyniu śmietankowego,
- 300 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 0,5 kostki miękkiego masła (ok. 100g),
- olejek migdałowy,
- 2 żółtka.

Dodatkowo:
- czekolada biała,
- czekolada mleczna,
- migdałowe płatki. 



Wykonanie:
Biszkopt:
1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką.

2. Dodaję mąkę, 4-5 kropli olejku migdałowego oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. 

3. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy.

4. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C. 

Krem
1. Budyń rozpuszczam w 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowuję z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję mleko z rozpuszczonym budyniem. Mieszam do całkowitego zgęstnienia. Studzę. 

2. Masło ubijam na puszystą masę, a następnie, ciągle miksując, dodaję po łyżce schłodzonego budyniu. Pod koniec miksowania dodaję po jednym żółtku, kilka kropel olejku migdałowego oraz zmielone migdały. Krem wkładam do lodówki na ok. 30 min.

3. Biszkopt przecinam na dwa blaty i nasączam ponczem (w herbacie rozpuszczam cukier i dodaję sok z cytryny). Na pierwszy blat wykładam grubą warstwę schłodzonego kremu i przykrywam kolejnym blatem. Boki i wierzch tortu smaruję kremem, a następnie obsypuję startą czekoladą - białą i mleczną oraz płatkami migdałowymi. Na koniec zdobię pozostałym kremem za pomocą szprycy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz