Mazurki na kruchym spodzie mogą być przechowywane przez wiele dni. Mazurek szlachecki, to mazurek, który podaje się z konfiturą, którą nakładamy bezpośrednio przed podaniem tego smakowitego ciasta na stół.
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 1,5 kostki masła,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 4 ugotowane i 1 surowe żółtko,
- szczypta soli,
-0,5 szklanki posiekanych migdałów,
- 1/3 łyżeczki olejku cytrynowego.
Dodatkowo: ulubiona konfitura (w tym przypadku wybrałam truskawkową).
Wykonanie:
1. Masło ucieram z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaje migdały oraz żółtka, surowe i 4 posiekane gotowane. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
2. Dodajemy mąkę, sól i olejek cytrynowy. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na ok. 30 minut w chłodnym miejscu.
3. Odkładam 1/3 ciasta, a pozostałą część rozwałkowuję i formuję z niej pożądany kształt mazurka. Z 1/3 ciasta robię wałeczki i na powierzchni mazurka układam je tak, żeby powstała kratka.
4. Ciasto piekę 30 minut w temp. 160 st. C. Bezpośrednio przed podaniem, w kratki nakładam konfiturę (konfiturę można zastąpić masą kajmakową lub świeżymi owocami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz