wtorek, 29 marca 2016

Keks bakaliowy

Jest to ciasto wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju. Z pewnością jedno z moich ulubionych. To, które często pojawia się na naszym stole. Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i szybko znika z talerza. 


Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklani cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 kostki masła,
 - 5 jaj,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- mieszanka: rodzynek, suszonych fig, daktyli, orzechów, suszonych moreli(razem ok. 250 g.).

Wykonanie:
1. Figi, daktyle, orzechy i suszone morele siekam, a rodzynki zalewam wrzątkiem na około 20 minut. Wszystkie bakalie mieszam z połową mąki. 

2. Masło ucieram z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodaję jaja. Proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszam z pozostałą mąką. 

3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam i wylewam do wyłożonej papierem formy. Piekę ok 50 minut w temperaturze 180 st. C.

2 komentarze: