Gofry
Gdy mam ochotę na coś słodkiego do kawki, a w szafie nie ma nawet jednej kostki czekolady, to zawsze przygotowuję sobie gofry. Uwielbiam gofry z bitą śmietana, z cukrem pudrem lub z owocami. W zależności od pory roku, na moich gofrach układam najróżniejsze dodatki. Jest to też świetna przekąska dla dzieci, gdy mają na coś ochotę, ale nie wiedzą na co.
Składniki:- 1łyżeczka cukru wanilinowego
Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki łączę ze sobą w misce, dodaje 2 jajka oraz olej.
2. Do mieszanki dolewam dwie szklanki mleka i wszystko energicznie mieszam trzepaczką, tak aby nie powstały grudy. Wyrobione ciasto powinno mieć w miarę gęstą konsystencje.
3. Gofry piekę w gofrownicy, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Po wyciągnięci, gofry odstawiamy na kratkę, tak żeby się nie sparowały. Sposób podania jest już tutaj dowolny, można użyć owoców oraz bitej śmietany lub po prostu posypać cukrem pudrem.
A z czym najczęściej podajesz gofry? Szukam indspiracji na dodatki inne niż dżem i smarowidła :D
OdpowiedzUsuńW ostatnim czasie podaję je ze świeżo ubitą śmietaną i owocami. W czerwcu były truskawki, a teraz borówki. Gdy następnym razem zrobię gofry z bitą śmietaną, to uzupełnię mój post zdjęciami.
Usuń