Aromatyczny chleb z prażoną cebulką, wypiekany w naczyniu żaroodpornym. Do przygotowania ciasta używam drożdże.
Składniki
- 500 g mąki pszennej (typ 650)
- 400 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- sól (niecała łyżka)
- 1 łyżeczka cukru
- 50g cebuli prażonej
- 20g słonecznika
- 20g siemienia lnianego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
2. Po ok 60 min ciasto jest już wyrośnięte. Na stole, można użyć stolnicy ( ja do tej czynności używam silikonowej maty ) rozsypuję cienką warstwę mąki i wykładam ciasto z miski, posypując jego wierzch mąką. Ciasto składam na pół, formuję na kształt chleba.
3. Do naczynia żaroodpornego wkładam papier do pieczenia (najlepszy jest brązowy), warto wcześniej zgnieść go w kulkę i potem rozłożyć, przyjmie on wtedy kształt naczynia. Przekładam ciasto, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 60 min.
4.Piekarnik rozgrzewam do temp. 200 stopni w ustawieniu grzania góra-dół, dla uzyskania efektu chrupiącej skórki, razem z naczyniem z ciastem, wkładam również do pieca drugie naczynie żaroodporne z wodą. Chleb piekę z przykryciem 25 min , po tym czasie zdejmuję pokrywkę i dopiekamy chleb 15 min w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz