czwartek, 18 stycznia 2024

Chleb z prażoną cebulką z naczynia żaroodpornego

Aromatyczny chleb z prażoną cebulką, wypiekany w naczyniu żaroodpornym. Do przygotowania ciasta używam drożdże. 



Składniki 

  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • 400 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • sól (niecała łyżka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g cebuli prażonej
  • 20g słonecznika 
  • 20g siemienia lnianego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
Wykonanie:
1. Do miski przesiewam mąkę i dodaję wszystkie sypkie składniki (oprócz cukru), wszystko razem mieszam. Drożdże rozpuszczam w szklance z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru. Czekam aż drożdże zaczną pracować i wlewam całą zawartość do miski. Do mieszanki dodaję powoli wodę, tak żeby ciasto nie zrobiło się za rzadkie. Do mieszania najlepiej sprawdza się silikonowa szpatułka, do której nie klei się ciasto. Wyrabiam ciasto energicznymi ruchami , przykrywam czystą ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 60 min w ciepłym miejscu. 

2. Po ok 60 min ciasto jest już wyrośnięte. Na stole, można użyć stolnicy ( ja do tej czynności używam silikonowej maty ) rozsypuję cienką warstwę mąki i wykładam ciasto z miski, posypując jego wierzch mąką. Ciasto składam na pół, formuję na kształt chleba.

3. Do naczynia żaroodpornego wkładam papier do pieczenia (najlepszy jest brązowy), warto wcześniej zgnieść go w kulkę i potem rozłożyć, przyjmie on wtedy kształt naczynia. Przekładam ciasto, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 60 min.

4.Piekarnik rozgrzewam do temp. 200 stopni w ustawieniu grzania góra-dół, dla uzyskania efektu chrupiącej skórki, razem z naczyniem z ciastem, wkładam również do pieca drugie naczynie żaroodporne z wodą. Chleb piekę z przykryciem 25 min , po tym czasie zdejmuję pokrywkę i dopiekamy chleb 15 min w temp. 180 stopni. 






 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz