środa, 6 stycznia 2016

Sernik z brzoskwiniami pod bezową pierzynką

Coś dla miłośników sernika i kruchego ciasta. 




Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,

Masa serowa:
- dwie kostki tłustego białego sera (500 g),
- szklanka cukru pudru,
- 1/2 kostki masła,
- 5 jaj,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- puszka brzoskwiń.

Beza:
- 4 białka,
- szklanka cukru pudru.

Dodatkowo: cukier puder do posypania.




Wykonanie:
1. Ciasto. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól oraz proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję posiekane masło  i żółtka. Szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

2. Masa serowa. Mielę ser, dwa trzy razy. Brzoskwinie odsączam z syropu i tnę na drobne kawałki. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Mieszam ze sobą żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i masło. Dodaję zmielony ser, brzoskwinie i pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.

3. Beza. Białka ubijam do momentu uzyskania lejącej się piany. W dalszym ciągu ubijam dodając stopniowo cukier puder. Masa na bezę jest gotowa jeśli jest sztywna.


4. Blachę smaruję masłem, a następnie wylepiam ciastem. Na warstwę ciasta wykładam serową masę. Na sam koniec kładę ubite białka z cukrem.

5. Piekę ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz