poniedziałek, 11 stycznia 2016

Gwiazdki z cukrem.

Świetny dodatek do gorącej zimowej herbatki. 


Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- kostka zimnego masła (200g),
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier kryształ do posypania.

Wykonanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wysypuję na stolnicę. Dodaję pocięte masło, szczyptę soli, żółtka i śmietanę. Całość szybko zagniatam i wkładam do lodówki na ok. 60 minut.

2. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm, wykrawam gwiazdki, posypuję cukrem kryształem i układam na wyłożoną papierem blaszkę. 

3. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.

1 komentarz: