Lubie zajadać się nimi w pracy, nadają się na szybką przekąskę, są świetną alternatywą dla drożdżówek (którymi również nie gardzę). Dobrze sprawdzają się również jako drugie śniadanie dla Waszych dzieciaków.
Składniki -ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3/5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła (100g),
- szklani mleka,
- 2 całe jaja + 2 żółtka,
- czubata łyżka drożdży
- 0,5 łyżeczki soli.
Składniki - nadzienie serowe:
- 0,5 kg tłustego twarogu,
- 0,5 kostki masła,
- 1 jajo + 2 żółtka,
- 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Wykonanie:
1.
Mleko podgrzewam i dodaję pokruszone drożdże oraz łyżkę
cukru i dwie łyżki mąki. Przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2. Jaja- oddzielam żółtka od białek. Dwa białka ubijam na sztywną pianę, a cztery żółtka ucieram z cukrem i solą. Masło topię i pozostawiam do ostygnięcia.
3. Mąkę przesiewam do miski. Do przesianej mąki dodaję utarte żółtka, pianę z białek i zaczyn. Łączę ze sobą wszystkie składniki. Następnie dodaję tłuszcz i wyrabiam do całkowitego jego wchłonięcia. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. godzinę.
4. Masa serowa. Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do masy dodaję zmielony ser, ubite na sztywną pianę białko, mąkę pszenną i olejek pomarańczowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.
5.
Z wyrośniętego ciasta formuję trójkątne placuszki, na środku których kładę ser. Zwija w rogaliki i układam na wyłożonej papierem
blaszce. Piekę ok. 20 -25 minut w temperaturze ok. 200 st. C.
6. Wystudzone rogaliki lukruję.
Cudownie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPewnie w pracy lubią furorę :) Super
OdpowiedzUsuń