sobota, 2 stycznia 2016

Rogaliki drożdżowe z serem

Lubie zajadać się nimi w pracy, nadają się na szybką przekąskę, są świetną alternatywą dla drożdżówek (którymi również nie gardzę). Dobrze sprawdzają się również jako drugie śniadanie dla Waszych dzieciaków.



Składniki -ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3/5 szklanki cukru,
0,5 kostki masła (100g),
-  szklani mleka,
- 2 całe jaja + 2 żółtka,
- czubata łyżka drożdży
- 0,5 łyżeczki soli.
Składniki - nadzienie serowe:
- 0,5 kg tłustego twarogu,
- 0,5 kostki masła,
- 1 jajo + 2 żółtka,
- 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego,
- 2 łyżki mąki pszennej.  

Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam dodaję pokruszone drożdże oraz łyż cukru i dwie łyżki mąki. Przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

2. Jaja- oddzielam żółtka od białek. Dwa białka ubijam na sztywną pianę, a cztery żółtka ucieram z cukrem i solą.  Masło topię i pozostawiam do ostygnięcia.

3. Mąkę przesiewam do miski. Do przesianej mąki dodaję utarte żółtka, pianę z białek i zaczyn. Łączę ze sobą wszystkie składniki. Następnie dodaję tłuszcz i wyrabiam do całkowitego jego wchłonięcia. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

4. Masa serowa. Masło ucieram z cukrem i żółtkami.  Do masy dodaję zmielony ser, ubite na sztywną pianę białko, mąkę pszenną i olejek pomarańczowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.  


5. Z wyrośniętego ciasta formuję trójkątne placuszki, na środku których kładę ser. Zwija w rogaliki i układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 20 -25 minut w temperaturze ok. 200 st. C. 

6.  Wystudzone rogaliki lukruję.

Źródło: Ciasta słodkie i wytrawne H. Lipińska, A. Woźniakowski Wydawnictwo Spółdzielcze Warszawa 1988

2 komentarze: