Po długim spacerze postanowiłam zrobić coś zdrowego, w miarę szybkiego i oczywiście słodkiego. Ponieważ w mojej szafie nigdy nie brakuje wszelkiego rodzaju nasion i otrębów, wybór padł na przepyszne i chrupiące ciasteczka owsiane. Dodałam do nich rodzynki, słonecznik i pestki dyni. Świetnie smakują z kubkiem gorącego kakao.
Składniki:
- kostka miękkiego masła,
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 szklanki otrębów owsianych,
- 0,5 szklanki rodzynek,
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika,
- 0,5 szklanki pestek dyni,
- łyżka mleka.
Wykonanie:
1. Masło za pomocą miksera ucieram z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodaje jajo, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i łyżkę mleka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.
2. W mniejszej misce mieszam ze sobą otręby owsiane, rodzynki, ziarna słonecznika i pestki dyni, które następnie przesypuję do ciasta. Całość mieszam dokładnie za pomocą łyżki.
3. Ciasteczka formowane za pomocą dłoni, układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę 15 minut w temp. 180 st. C.
.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńKupiłem sobie takie ciasteczka kiedyś w piekarni i mi bardzo posmakowały. Myślę sobie zrobić teraz takie samemu tylko nie wiem czy mi wyjdą, będę się wzorował na Twoim przepisie.Bardzo zdrowa przekąska i przede wszystkim smaczna.
OdpowiedzUsuńSą łatwe w wykonaniu. Jestem przekonana, że wyjdą.
OdpowiedzUsuńMiałam okazję sprawdzić, naprawdę świetne ciasteczka, bardzo uzależniające od smaku, bo znowu mam na nie chęć, a całkiem niedawno byly robione:)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuń