sobota, 11 kwietnia 2015

Drożdżowe zajączki

Przepis na drożdżowe zajączki znalazłam niedawno na stronie www.oetker.pl. Tak mi się spodobały, że postanowiłam umilić nimi rodzinne śniadanie. Poza tym, że naprawdę dobrze smakowały, ich wykonanie sprawiło nam mnóstwo radości.


Składniki:
  • szklanka mleka
  • 80 g masła
  • 5 szklanek mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jaja (do wyrobienia ciasta będą potrzebne tylko 2 jaja)
  • 1 opakowanie drożdży w proszku lub 25 g tradycyjnych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli

Do dekoracji: 
  • cukier puder i woda do wykonania lukru 
  • posypki 
  • cukrowe perełki

Wykonanie:
1. W jednym rondelku lekko podgrzewam mleko, a w drugim  topię masło. 

2. Mąkę przesiewam do miski.

3.* Jeśli mam drożdże w proszku to wsypuje je do mąki razem z cukrem oraz solą i    dokładnie mieszam. Następnie dodaję 2 jaja i mleko. Całość dokładnie zagniatam, a następnie stopniowo wlewam roztopione, przestudzone masło.

  *Jeśli dysponujemy tradycyjnymi drożdżami to rozpuszczamy je wraz z cukrem w          ciepłym mleku. Mleko z drożdżami i cukrem przelewam do mąki i dokładnie zagniatam. Dodaję sól, 2 jaja i znów zagniatam. Na samym końcu wlewam stopniowo roztopione, przestudzone mało.

4. Całość dokładnie zagniatam do uzyskania gładkiej masy. Przykrywam bawełnianym ręczniczkiem i odstawiam do ciepłego miejsca. Czekamy, aż mniej więcej podwoi swoją objętość. 

5. Trzecie jajko roztrzepuje w szklance. 

6. Z wyrośniętego ciasta formuję zajączki i układam je na wyłożonej papierem blaszce. Do sklejania poszczególnych części ciała zajączka używam roztrzepanego jajka. Ciasta faktycznie starcza na ok. 12 zajączków. Uformowane ciasto pozostawiam jeszcze na 30 minut, przykryte bawełnianym ręczniczkiem. W tym czasie jeszcze trochę wyrośnie. 

7. Piekę w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut.

8. Ostudzone zajączki dekoruję według uznania.


Poniżej zajączek wykonany przez naszego najmłodszego członka rodziny. Szczególna uwagę należy zwrócić na  wykałaczkowe łapki :)


Smacznego :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz