Składniki:
- 3 szklanki krupczatki,
- szklanka cukru,
- szklanka cukru,
- kostka masła,
- 4 jaja,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
- proszek do pieczenia,
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w dowolnym kształcie, papier do pieczenia, blacha i sitko.
Wykonanie:
1. Jaja gotuję na twardo i studzę, a następnie oddzielam żółtka od białek.
2. Żurawinę siekam na drobne kawałki.
2. Żurawinę siekam na drobne kawałki.
3. Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję cukier, szczyptę soli, rozdrobnioną żurawinę i masło. Masło siekam ostrym nożem. Całość szybko zagniatam.
4. Żółtka rozdrabniam, dodaję do ciasta i ugniatam.
5. Ciasto zawijam w folię i wsadzam do lodówki na ok 30-60 min.
6. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowuję. Wycinam dowolne kształty.
7. Blachę wykładam papierem i układam ciacha. Piekę 15 minut w 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz