środa, 29 stycznia 2020

Placek drożdżowy z jabłkami i owocami leśnymi

Fajnie, gdy smaki lata zagoszczą na naszym stole w środku zimy. Pod koniec sierpnia zamroziłam spore ilości malin i jeżyn, których nie zdołaliśmy zjeść na bieżąco. Teraz wykorzystałam je do przygotowania ciasta drożdżowego.  






Składniki ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 25 g drożdży
  • szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła
Składniki - kruszonka: 

  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g dobrze schłodzonego masła
Dodatkowo: 

  • 2 nieduże jabłka
  • kubek zmrożonych owoców leśnych (maliny, jeżyny)
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam, dodaję łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Całość mieszamaż drożdże i cukier dobrze się rozpuszczą.  Przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut. W rondelku rozpuszczam masło. Do miski przesiewam mąkę pszenną, wbijam jajka, wlewam wyrośnięty zaczyn i wyrabiam ciasto. Do ciasta wlewam porcjami ciepły, rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiam gładkie ciasto, miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie pięknie wyrośnie. 

2. Wyrośnięte ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy. Pozostawiam w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C i zabieram się za owoce i kruszonkę. Mrożone owoce wrzucam do miski. Jabłka myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w kostki wielkości jeżyn. Dodaję do mrożonych owoców. Wsypuję bułkę tarta i mieszam. Do osobnego naczynia wsypuję mąkę krupczatkę i cukier. Dodaję zimne masło i lekko zagniatam, materiał na kruszonkę jest gotowy.

3. Na cieście układam owoce, posypuję kruszonką i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.





wtorek, 28 stycznia 2020

Barszcz ukraiński

Treściwa i smaczna zupa. Wspaniale rozgrzewa. Choć w każdym domu gotuje się ją nieco inaczej, zawsze zawiera ogromną ilość warzyw. Pływają w niej buraki,  fasolka, marchew, pietruszka i kapusta. W zależności od upodobań, barszczyk możesz ugotować na bulionie warzywnym lub mięsnym. 



Składniki:

  • 1,5 litra bulionu (np. bulion warzywny)
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone buraki
  • 1/4 główki włoskiej kapusty
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • puszka białej fasoli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka octu
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1-2 liście laurowe


Dodatkowo:

  • pęczek świeżej natki pietruszki


Wykonanie:
1. Cebulę obieram i tnę w kostkę. Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Buraki obieram i tnę w słupki. W garnku roztapiam masło i podsmażam cebulę, a następnie dodaję startą marchew i pietruszkę oraz pocięte buraki.Warzywa podsmażam przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. 

2. Podsmażone warzywa zalewam bulionem, dodaję łyżkę octu, kilka ziaren pieprzu, 1-2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.  Zupę gotuję na małym ogniu. W tym czasie zabieram się za szatkowanie kapusty, którą następnie dodaję wraz z fasolką do zupy. Całość gotuję około 30-40 minut.

3. Do zupy dodaję przecier pomidorowy, przyprawiam mielonym pieprzem i solą do smaku. Gotuję jeszcze 5-10 minut i gotowe.

Podaję z poszatkowaną natką pietruszki.






poniedziałek, 27 stycznia 2020

Sernik z rosą - Złota Rosa

Dzisiaj mój ulubiony sernik. Ciasto składa się z trzech warstw: kruchego ciasta, masy serowej i delikatnej białkowej pianki. Masa serowa jest puszysta i lekka - myślę, że właśnie za to najbardziej lubię "Złota Rosę" Swoją nazwę zawdzięcza bursztynowym kropelką, które pojawiają się na powierzchni ciasta po upieczeniu. Ciasto upiekłam na blaszce 25x30 cm.







Składniki:
Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Masa serowa:

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • ½ szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 65 g - 1 duże opakowanie  budyniu śmietankowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku waniliowego


Białkowa pianka:
  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru

Wykonanie:
1. Ciasto. Mąkę przesiewam przez sitko na stolnicę, dodaje cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli tworząc górkę. Na szczycie górki robię dołek i dodaję jajko i żółtka. Następnie dodaję masło, które siekam łącząc ze wszystkimi składnikami. Ciasto szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut. 

2. Masa serowa. W dużej misce ucieram żółtka, jajka i cukier do momentu powstania jednolitej masy. Następnie porcjami dodaję biały ser. W osobnym naczyniu łączę budyń z mlekiem -NIE GOTUJĘ!!!! Budyń z mlekiem dodaję do serowej masy miksując na małych obrotach. Nie przerywając miksowania, wlewam cienką stróżką olej roślinny. Powstanie bardzo rzadka masa. 

3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, a następnie dno foremki wylepiam ciastem. Powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem.  Piekę 10 minut w 180 st. C. 

4. Na podpieczone ciasto wlewam masę serową. Piekę w 180 stopniach C przez 45 minut.  po 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia sernika, zabieram się za białkową piankę. 

5. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie, wciąż miksując dodaję cukier - robię to porcjami. 

6. Wciągam ciasto z piekarnika, temperaturę pieczenia zmniejszam do 150 stopni C. Na sernik wylewam bezową piankę, wyrównuję powierzchnię. Piekę około 15 minut w 150 stopniach C.






poniedziałek, 23 grudnia 2019

Miękkie nadziewane pierniki

Nie ma grudnia bez pierników. Te są idealne dla spóźnialskich. Są od razu miękkie, nie muszą leżakować. Pieczesz i jesz bez kilkutygodniowego leżakowania. Kolejna zaleta jest taka, że posiadają nadzienie. Jestem ich ogromną fanką.  



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki słodkiej śmietany - 18%
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • białko
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

Dodatkowo:
  • powidła - ja wybrałam śliwkową nutellę


Wykonanie:

1. Do garnuszka przekładam miód, dodaję: kurkumę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kakao. Całość zagotowuję.

2. Gotujący się miód ściągam z palnika i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści. Masę pozostawiam do przestygnięcia.

3. Śmietanę wlewam do miski i łączę z sodą oczyszczoną. Do osobnej miski przesiewam mąkę.

4. Białko z dodatkiem soli ubijam na sztywną pianę, a następnie, wciąż miksując, dodaję cukier. Do piany miksując dodaję żółtka. gotową masę jajeczną i wystudzony miód wlewam do miski z mąką. Wyrabiam jednolite, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na około 2-3 godziny.

5. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy na grubość 2-3 mm. Na części ciasta rozkładam łyżeczką gęstą konfiturę i i przykrywam drugą połową ciasta. Powierzchnie między "góreczkami" konfitury dokładnie dociskam palcami, żeby się skleiły. Następnie za pomocą wykrawaczy wycinam pierniczki.

6. Pierniki układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę około 7-8 minut w 180 st. C. Wystudzone lukruję, polewam czekoladą lub po prostu zostawiam.







sobota, 28 września 2019

Zabielana zupa pieczarkowa

Smaczna zupa dla miłośników pieczarek. Jest to również idealna w sezonie grzybowym, dla tych którzy nie mają możliwości zebrać grzybów w lesie. Robi się ją szybko, jeśli wcześniej przygotujesz bulion. Ja skorzystałam z domowego bulionu, który przygotowałam kilka dni wcześniej, a następnie zamroziłam na takie właśnie okazje. 




Składniki:

  • litr bulionu warzywnego
  • 400 g pieczarek
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • 0,5 szklanki śmietanki 18% do zup
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • świeża natka pietruszki

Wykonanie: 1. Pieczarki myję, obieram i tnę w cienkie plasterki. Cebulę obieram i szatkuję. 

2. Na patelnię wlewam olej i podsmażam cebulę, a gdy się zeszkli, dodaję pieczarki i smażę całość jeszcze przez kilkanaście minut. W tym czasie podgrzewam bulion.

3. Ziemniaki i marchewkę obieram. Ziemniaki tnę w kostkę, a marchew w plastry. 

4. Do gotującego się bulionu dodaję marchew, ziemniaki     i pieczarki z cebulą. Gotuję około 25 minut.

5. Garnek ściągam z palnika. Nieco zupy wlewam do małego rondelka, dodaję do niej 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszam. Dopiero tak przygotowaną śmietanę dodaję do zupy, dzięki temu się nie zważy. Zupę dokładnie mieszam. Do każdej miseczki z zupą wrzucam jeszcze odrobinę poszatkowanej natki pietruszki. 

środa, 18 września 2019

Domowy bulion warzywny - baza do zup

Domowy bulion z warzyw to baza do większości przygotowywanych przeze mnie zup. Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości, część zużywam od razu, a część wlewam do woreczków, dokładnie zawiązuję i zamrażam. Pozwala mi to później w stosunkowo szybkim czasie przygotować aromatyczne zupy z najróżniejszymi dodatkami.



Składniki:

  • 3 litry wody
  • 5 marchewek
  • 1/4 korzenia selera
  • korzeń pietruszki
  • niewielki por
  • cebula
  • niewielki kawałek białej kapusty
  • pęczek pietruszki
  • kilka łodyżek selera z liśćmi
  • 3 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru


Wykonanie:
1. Marchewki,  korzeń selera i  korzeń pietruszki obieram ze skórki. Z pora i kapusty pozbywam się zewnętrznych liści. Wszystkie warzywa dokładnie myję i umieszczam w dużym garnku.

2.Cebulę obieram i opalam. Jeśli nie masz palnika lub kuchenki gazowej, możesz zrobić to na patelni. W tym celu przetnij cebulę na pół i połóż oba kawałki płaską powierzchnią na rozgrzanej, suchej patelni. Smaż, aż się porządnie przypali. 

3. Natkę pietruszki i liście selera dokładnie myję. 

4. Cebulę, natkę pietruszki, łodyżki selera, liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i czarny pieprz wkładam do garnka z wcześniej umieszczonymi tam warzywami. Całość zalewam 3 litrami wody, wsypuję sól oraz cukier i gotuję na małym ogniu przez 2-3 godziny.

5. Z bulionu wyciągam warzywa (które wykorzystuję do przygotowania zup lub sałatek) i gotowe.



wtorek, 17 września 2019

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to jeden z najpopularniejszych sosów do makaronów. Jest to z pewnością pomysł na szybki i pożywny obiad. Zrobisz go z zaledwie kilku składników. Ja do mojego spaghetti wykorzystałam moje domowe pomidory na zimę
Z podanego przepisu zrobisz naprawdę dużo sosu, wiec jeśli nie masz dużej rodziny i nie chcesz jeść spaghetti przez kolejne trzy dni, zrób go z proporcjonalnie mniejszych ilości podanych składników. 




Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 puszki pomidorów lub słoik domowych pomidorów
  • duża cebula
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, suszona bazylia, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, czerwona papryka słodka, sól 


Dodatkowo:
  • makaron spaghetti



Wykonanie:
1. Na gorącą patelnię wlewam olej. Cebulę obieram i szatkuję, a następnie wrzucam na rozgrzany olej. Lekko podsmażam.

2. Do podsmażonej cebuli dodaję mięso mielone. Smażę kilka minut, cały czas mieszając, żeby mięso się nie pozlepiało. Następnie dodaję pomidory i lekko je rozgniatam. Całość dokładnie ze sobą łączę. Następnie duszę pod przykryciem około 20 minut. Na koniec całość doprawiam według uznania.

3. W czasie, gdy mięso dusi się w pomidorowym sosie, zabieram się za gotowanie makaronu spaghetti według przepisu podanego na opakowaniu.