wtorek, 28 stycznia 2020

Barszcz ukraiński

Treściwa i smaczna zupa. Wspaniale rozgrzewa. Choć w każdym domu gotuje się ją nieco inaczej, zawsze zawiera ogromną ilość warzyw. Pływają w niej buraki,  fasolka, marchew, pietruszka i kapusta. W zależności od upodobań, barszczyk możesz ugotować na bulionie warzywnym lub mięsnym. 



Składniki:

  • 1,5 litra bulionu (np. bulion warzywny)
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone buraki
  • 1/4 główki włoskiej kapusty
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • puszka białej fasoli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka octu
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1-2 liście laurowe


Dodatkowo:

  • pęczek świeżej natki pietruszki


Wykonanie:
1. Cebulę obieram i tnę w kostkę. Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Buraki obieram i tnę w słupki. W garnku roztapiam masło i podsmażam cebulę, a następnie dodaję startą marchew i pietruszkę oraz pocięte buraki.Warzywa podsmażam przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. 

2. Podsmażone warzywa zalewam bulionem, dodaję łyżkę octu, kilka ziaren pieprzu, 1-2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.  Zupę gotuję na małym ogniu. W tym czasie zabieram się za szatkowanie kapusty, którą następnie dodaję wraz z fasolką do zupy. Całość gotuję około 30-40 minut.

3. Do zupy dodaję przecier pomidorowy, przyprawiam mielonym pieprzem i solą do smaku. Gotuję jeszcze 5-10 minut i gotowe.

Podaję z poszatkowaną natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz