poniedziałek, 27 stycznia 2020

Sernik z rosą - Złota Rosa

Dzisiaj mój ulubiony sernik. Ciasto składa się z trzech warstw: kruchego ciasta, masy serowej i delikatnej białkowej pianki. Masa serowa jest puszysta i lekka - myślę, że właśnie za to najbardziej lubię "Złota Rosę" Swoją nazwę zawdzięcza bursztynowym kropelką, które pojawiają się na powierzchni ciasta po upieczeniu. Ciasto upiekłam na blaszce 25x30 cm.







Składniki:
Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Masa serowa:

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • ½ szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 65 g - 1 duże opakowanie  budyniu śmietankowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku waniliowego


Białkowa pianka:
  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru

Wykonanie:
1. Ciasto. Mąkę przesiewam przez sitko na stolnicę, dodaje cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli tworząc górkę. Na szczycie górki robię dołek i dodaję jajko i żółtka. Następnie dodaję masło, które siekam łącząc ze wszystkimi składnikami. Ciasto szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut. 

2. Masa serowa. W dużej misce ucieram żółtka, jajka i cukier do momentu powstania jednolitej masy. Następnie porcjami dodaję biały ser. W osobnym naczyniu łączę budyń z mlekiem -NIE GOTUJĘ!!!! Budyń z mlekiem dodaję do serowej masy miksując na małych obrotach. Nie przerywając miksowania, wlewam cienką stróżką olej roślinny. Powstanie bardzo rzadka masa. 

3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, a następnie dno foremki wylepiam ciastem. Powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem.  Piekę 10 minut w 180 st. C. 

4. Na podpieczone ciasto wlewam masę serową. Piekę w 180 stopniach C przez 45 minut.  po 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia sernika, zabieram się za białkową piankę. 

5. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie, wciąż miksując dodaję cukier - robię to porcjami. 

6. Wciągam ciasto z piekarnika, temperaturę pieczenia zmniejszam do 150 stopni C. Na sernik wylewam bezową piankę, wyrównuję powierzchnię. Piekę około 15 minut w 150 stopniach C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz