sobota, 31 marca 2018

Mazurek z masą kajmakową

Nie ma Wielkanocy bez mazurków. W tym roku zrobiłam tradycyjny mazurek z masą kajmakową. Jest szybki i łatwy w wykonaniu, a zatem nie może się nie udać. 




Składniki:
  • 2,5 szklanki* mąki pszennej
  • kostka masła (200g)
  • 0,75 szklanki* cukru
  • żółtko
  • masa kajmakowa
  • bakalie 

* szklanka o pojemności 250 ml

Wykonanie:
1. Na stolnicę wsypuję przesianą mąkę, a na niej siekam masło. Dodaję cukier oraz żółtko i szybko zagniatam ciasto, które następnie owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.

2. Ciastem obklejam dno wysmarowanej masłem formy do tortów (średnica 22 cm). Piekę w 180 st. C około 20-25 minut.

3. Wystudzone ciasto smaruję masą kajmakową i dekoruję bakaliami.



poniedziałek, 26 marca 2018

Biszkopciki domowe

Ponieważ jestem z tych, którzy lubią sobie popodgryzać między posiłkami i niestety mam "ciągotki" do słodyczy, upiekłam sobie biszkopty. Zaplanowałam, że wystarczą mi do czwartku. Czy się uda? Tego nie wiem! A tak całkiem na poważnie. Wolę taką wersję ciasteczek, bo mniej więcej wiem, co w nich jest, a składników jest zaledwie kilka. Kolejny plus jest taki, że podsuszone można  przechowywać i to kilkanaście dni (może dłużej, ale u mnie nie wytrwały). Ostatni plus jest oczywisty, po prostu świetnie smakują.


Składniki:
5 jaj 
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej

Wykonanie:
 1. Najpierw zabieram się za jaja. Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram z cukrem, a białka ubijam z solą na sztywną pianę. 

2. Do żółtek dodaję stopniowo, wciąż miksując, obie mąki i ubite białka. Składniki muszą się ze sobą dokładnie połączyć.

3. Wylewam na wyłożoną papierem blaszkę. Piekę 40-50 minut w temperaturze 180 st. C. Przed wyjęciem z pieca robię "test patyczka". Jeśli wykałaczka oblepia się ciastem, piekę dalej, jeśli się nie oblepia, to wyciągam ciasto z pieca. 

4. Przestudzone kroję nożem w cienkie prostokąty. Jeśli lubisz bardziej chrupiące biszkopciki, możesz je podsuszyć w piekarniku.
 
 


niedziela, 25 marca 2018

Pasta jajeczna z rzeżuchą

Jajeczna pasta z rzeżuchą to taki "wiosenny akcent", który pojawił się dzisiaj na naszym stole. Pasta świetnie pasuje do pieczywa, ale możesz również faszerować nią jajka. Dzięki temu, że jedną z dwóch łyżek majonezu zamieniłam na gęsty jogurt naturalny, potrawa zyskała nieco lekkości. Pastę zrobisz bardzo szybko, a jej smak zadowoli wszystkich miłośników jajek. 






Składniki:
  • 4 jaja
  • pęczek rzeżuchy
  • łyżka gęstego jogurtu
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Jaja gotuję na twardo i studzę, następnie tnę w kostkę i wrzucam do miski.

2. Rzeżuchę myję, osuszam i szatkuję. Dodaję do jajek wraz z jogurtem, majonezem, pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszam. Przechowuję w lodówce.  


piątek, 23 lutego 2018

Tort czekoladowy z dżemem pomarańczowym

Uwielbiam czekoladę z dodatkiem pomarańczy. Uważam, że te dwa składniki pasują do siebie idealnie, dlatego postanowiłam zrobić ciasto łącząc ze sobą te produkty. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Moim zdaniem biszkopt lepiej jest upiec dzień wcześniej, jeśli jednak nie masz takiej możliwości, krem nałóż dopiero po jego całkowitym wystygnięciu.


Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 3/4 szklanki* mąki pszennej
  • 1/4 szklanki* kakao

*szklanka = 250 ml

Krem:
  • 200 g śmietany słodkiej 30% (zimna)
  • 500 g serka mascarpone (zimny)
  • 3 łyżki cukru pudru

Poncz:
  • szklanka mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu pomarańczowego 
  • kakao
  • czekoladowe dekoracje

Wykonanie: 
1. Zaczynam od biszkoptu.  Do miski przesiewam mąkę i dodaję kakao. Żółtka oddzielam od białek. Białka z solą ubijam na sztywną pianę, a następnie dodaje cukier. Ubijam, aż cukier w miarę się rozpuści po czym dorzucam po jednym żółtku wciąż miksując. Nie przerywając ucierania dodaję łyżkami mąkę z kakao. Jednolite ciasto przekładam do tortownicy. Piekę w 180 st. C przez 40 minut. 

2. Teraz czas na krem. W wysokim naczyniu ubijam śmietanę. Gdy będzie gotowa dodaję cukier i znów ubijam. Na samym końcu dorzucam ser i wszystkie składniki jeszcze raz ze sobą mieszam. Krem wkładam do lodówki. 

3. Gdy biszkopt porządnie ostygnie, przecinam go na dwa blaty.  Dolny blat układam na talerzu i porządnie go nasączam ponczem (herbata wymieszana z sokiem z cytryny). Nasączone ciasto smaruje grubą warstwą dżemu pomarańczowego, a następnie wykładam cały krem. Przykrywam górnym blatem (przeciętą stroną do góry) i go również nasączam ponczem. Ciasto wkładam do lodówki na około godzinę. Przed podaniem dekoruję. 




Frytki warzywne

Frytki przede wszystkim kojarzą nam się z ziemniakami i w moim domu przygotowywało się je właśnie z tych warzyw. Nie mogę powiedzieć, że mi nie smakowały, bo bardzo lubię je w tej wersji, ale dzisiaj postanowiłam zrobić je z nieco innych warzyw. Wybrałam buraki, kalarepkę i marchewkę. Moim numerem jeden okazała się kalarepka.


Składniki:
  • marchewka
  • burak
  • kalarepka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:
1. Warzyw myję, obieram (niektórzy nie obierają), kroję w słupki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, posypuję ziołami i solą, a następnie polewam oliwą z oliwek.

2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piekę około 20 minut. 




 

niedziela, 18 lutego 2018

Torcik bez pieczenia z truskawkową pianką i bananami

      Czasem jest tak, że masz ochotę przygotować jakieś ciasto, ale kompletnie nie chce Ci się odpalać piekarnika. A może zaprosiłaś gości na własnoręcznie zrobiony placek, a tu jak na złość popsuł się Twój piec. Powodów na przygotowanie ciasta bez pieczenia może być mnóstwo. Mnie, wstyd się przyznać, skłoniło do tego czyste lenistwo.
      Ciasto jest puszyste i delikatne. To co najbardziej mi w nim smakuje, to rozpływająca się w ustach śmietankowo-truskawkowa pianka. Torcik składa się z trzech warstw, a wszystkie razem idealnie do siebie pasują. 



Składniki: 
Pierwsza warstwa:
  • ok. 60 g okrągłych biszkoptów. 
Druga warstwa:
  • 250 ml słodkiej śmietany 30%, 
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 250 ml gorącej wody.
Trzecia warstwa:
  • banan, 
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 400 ml gorącej wody. 

Wykonanie:
1. Galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody, pozostawiam do przestygnięcia. 

2.Okrągłą blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na dnie wykładam warstwę biszkoptów. 

3. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, ubijam śmietanę. Do ubitej śmietany, wciąż miksując, wlewam galaretkę. Masę przelewam na warstwę  biszkoptów i wkładam do lodówki na około godzinę.

4. Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody (wiem, na opakowaniu jest napisane, że w 500 ml, ale ja wolę ją w takiej wersji). Pozostawiam do wystudzenia. 

5. Gdy warstwa śmietanowo-galaretkowa stężeje, układam na niej pocięte w plastry banany i zalewam wystudzoną galaretką. Blachę z ciastem ponownie wkładam do lodówki do całkowitego stężenia górnej warstwy galaretki.





poniedziałek, 4 grudnia 2017

Bułeczki czosnkowe z ziołami i serem

Ponieważ moje dziecko uwielbia czosnkowe bułeczki postanowiłam zrobić mu przyjemność i upiekłam mu je na śniadanie. Nie po raz pierwszy  skorzystałam z przepisu Doroty Świątkoweskiej i tym razem również się nie zawiodłam. Co prawda zmieniłam nieco rodzaj użytych przypraw i gatunek sera, ale wyszły i tak całkiem nieźle. Buły według poniższej receptury są miękkie i puszyste, a przy tym bardzo aromatyczne. Polecam wszystkim miłośnikom czosnku :)


Składniki:
Cisto:
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1/5 kostki drożdży (20 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki zmiażdżonych ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
Dodatkowo:
  • tarta mocarella i białko jaja kurzego
Wykonanie:
1. Zaczynam od przygotowania zaczynu. Podgrzewam mleko i wodę, które następnie przelewam do miseczki. Dodaję cukier i pokruszone drożdże. Pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 15 minut.

2. Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam, żeby przestygło, a w tym czasie do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i przyprawy. Następnie wlewam wyrośnięty zaczyn i wyrabiam ciasto. Pod koniec dodaję przestudzony tłuszcz i wyrabiam (Jeśli tłuszcz nie będzie się wchłaniał, dodaj odrobinkę mąki). Miskę z ciastem przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.

3.  Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i formuję z niego bułeczki (okrągłe, podłużne - według uznania), które układam na blaszce, a następnie przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. 

4. Wyrośnięte bułki smaruję białkiem i układam na nich starty ser. Piekę w temperaturze 220 st. C. przez ok 20 minut.