Frytki przede wszystkim kojarzą nam się z ziemniakami i w moim domu przygotowywało się je właśnie z tych warzyw. Nie mogę powiedzieć, że mi nie smakowały, bo bardzo lubię je w tej wersji, ale dzisiaj postanowiłam zrobić je z nieco innych warzyw. Wybrałam buraki, kalarepkę i marchewkę. Moim numerem jeden okazała się kalarepka.
Składniki:
- marchewka
- burak
- kalarepka
- zioła prowansalskie
- sól
- oliwa
Wykonanie:
1. Warzyw myję, obieram (niektórzy nie obierają), kroję w słupki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, posypuję ziołami i solą, a następnie polewam oliwą z oliwek.
2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piekę około 20 minut.
Smakowicie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńJak wyglądają, tak smakują. Polecam
Usuń