piątek, 23 lutego 2018

Frytki warzywne

Frytki przede wszystkim kojarzą nam się z ziemniakami i w moim domu przygotowywało się je właśnie z tych warzyw. Nie mogę powiedzieć, że mi nie smakowały, bo bardzo lubię je w tej wersji, ale dzisiaj postanowiłam zrobić je z nieco innych warzyw. Wybrałam buraki, kalarepkę i marchewkę. Moim numerem jeden okazała się kalarepka.


Składniki:
  • marchewka
  • burak
  • kalarepka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:
1. Warzyw myję, obieram (niektórzy nie obierają), kroję w słupki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, posypuję ziołami i solą, a następnie polewam oliwą z oliwek.

2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piekę około 20 minut. 




 

2 komentarze: