Domowe chipsy z ziemniaków
Chrupiące domowe chipsy z ziemniaków, które przygotujesz w kilkanaście minut. Domowe chipsy na oleju nie mają konserwantów i choć nie można ich nazwać fit przekąską, to z pewnością są zdrowsze niż gotowe chipsy kupione w sklepie.
Składniki:
kilka dużych ziemniaków
woda
olej rzepakowy
sól
ulubione przyprawy np. słodka papryka lub przyprawa do pieczonych ziemniaków
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram, myje i tnę w plastry (2-3 mm).
2. Plastry ziemniaków wrzucam do gotującej się wody na około 1-2 minuty. Odcedzam i osuszam, a następnie smażę w głębokim oleju przez kilka minut. Chipsy wyciągam z tłuszczu odsączam, chwile studzę i smażę ponownie. Podwójne smażenie sprawia, że są bardziej chrupiące. Gotowe chipsy posypuję solą. Jeśli macie ochotę możecie posypać je też dowolną przyprawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz