piątek, 31 marca 2017

Kruche ciasteczka z maszynki

Całkiem niedawno kupiłam sobie maszynkę do ciastek i postanowiłam ją wypróbować. Tradycyjne przygotowane ciasto kruche do maszynki się nie nadaje, ponieważ jest zbyt twarde i nie da się go wycisnąć. Ciasto do tego typu wypieków musi mieć bardziej plastyczną konsystencję. Ciastka wyszły świetnie. Nie są zbyt kruche i łamliwe, dlatego można je transportować choćby w piknikowym koszyku lub śniadaniówce.





Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • kostka miękkiego masła (200 g)
  • 2 łyżeczki wódki
  • szczypta soli





Wykonanie:
1.  Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaję żółtka, sól i wódkę, dokładnie miksuję. Dosypuję mąkę i znów miksuję.

2. Ciasto wkładam do foliowego woreczka i chłodzę w lodówce ok. 15. min.

3. Ciasto przekładam do maszynki i wyciskam ciasteczka na wysmarowaną masłem blaszkę. Piekę ok. 15 min. w temp. 180 st. C.

1 komentarz:

  1. Wyglądają naprawdę dobrze!:) Do tego jakiś koktajl! Mniam! Samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń