sobota, 8 kwietnia 2017

Babeczki z kokosem

Babeczki dla miłośników wiórek kokosowych. Wcześniej wykorzystywałam je do wypiekania kokosanek. Tym razem dodałam je do muffinek.






Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 4 jajka 
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka wiórków kokosowych
-  kostka masła





Wykonanie:
1. Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram z cukrem na gładką masę. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Masło rozpuszczam w rondelku i pozostawiam do ostygnięcia. 

2. Do utartych żółtek dodaję mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki miksuję, a następnie dodaję białkową pianę i również miksuję. Wciąż miksując wlewa do ciasta roztopione masło. 

3. Ciasto wkładam do papilotek i piekę ok. 20 minut  w temperaturze 180 st. C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz