Babeczki można przygotowywać na tysiąc sposobów. Z różnych rodzajów ciast, z najróżniejszymi dodatkami. Tym razem dodałam płatki owsiane, rodzynki i pestki dyni. Końcowy efekt bardzo mnie zadowolił i dlatego dzielę się nim z Wami na moim blogu.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukry,
- kostka masła,
- 4 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki płatków owsianych + odrobina do posypania babeczek
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki pestek dyni
Wykonanie:
1. Masło roztapiam w garnuszku na wolnym ogniu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę.
2. Do utartych żółtek dodaję mąkę, proszek do pieczenia i białkową pianę. Na samym końcu wlewam przestudzone masło i wsypuję płatki owsiane, rodzynki i pestki dyni Wszystko dokładnie ze sobą łączę.
2. Do utartych żółtek dodaję mąkę, proszek do pieczenia i białkową pianę. Na samym końcu wlewam przestudzone masło i wsypuję płatki owsiane, rodzynki i pestki dyni Wszystko dokładnie ze sobą łączę.
3. Do papilotek wkładam po dwie łyżki ciasta i posypuję każda babeczkę odrobiną płatków owsianych. Piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz