środa, 12 kwietnia 2017

Babeczki z rodzynkami, pestkami dyni i płatkami owsianymi

Babeczki można przygotowywać na tysiąc sposobów. Z różnych rodzajów ciast, z najróżniejszymi dodatkami. Tym razem dodałam płatki owsiane, rodzynki i pestki dyni. Końcowy efekt bardzo mnie zadowolił i dlatego dzielę się nim z Wami na moim blogu.


Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,

- 0,5 szklanki cukry,
- kostka masła,
- 4 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki płatków owsianych + odrobina do posypania babeczek

- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki pestek dyni



Wykonanie:

1.  Masło roztapiam w garnuszku na wolnym ogniu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę.

2. Do utartych żółtek dodaję mąkę, proszek do pieczenia i białkową pianę. Na samym końcu wlewam przestudzone masło i  wsypuję płatki owsiane, rodzynki i pestki dyni Wszystko dokładnie ze sobą łączę.

3. Do papilotek wkładam po dwie łyżki ciasta i posypuję każda babeczkę odrobiną płatków owsianych.  Piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz