Ponieważ całkiem niedawno sprawiłam sobie maszynkę do ciastek, zamiast tradycyjnych kruchych, robionych za pomocą wykrawaczy, po raz kolejny przygotowałam ciastka właśnie za pomocą wspomnianej maszynki. Tym razem z żurawiną i cukrem wanilinowym.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- kostka miękkiego masła (200 g)
- 2 łyżeczki wódki
- szczypta soli
- opakowanie suszonej żurawiny
Wykonanie:
1. Masło ucieram z cukrem pudrem , a następnie dodaję żółtka, sól, cukier wanilinowy i wódkę. Wszystkie składniki dokładnie miksuję. Dosypuję mąkę i znów miksuję.
2. Ciasto wkładam do foliowego woreczka i chłodzę w lodówce ok. 15. min.
3. Ciasto przekładam do maszynki i wyciskam ciasteczka na wysmarowaną masłem blaszkę. Na środku każdego ciasteczka układam suszoną żurawinę. Piekę ok. 15 min. w temp. 180 st. C.
To będzie dobra alternatywa dla moich dzieci pochłaniających te niezdrowe słodycze sklepowe.
OdpowiedzUsuń