Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła
- 3 jabłka
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczam w rondelku i pozostawiam do do ostygnięcia. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrem na gładką masę, a białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Do utartych żółtek dodaję mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.Wszystkie składniki miksuję. Wciąż miksując wlewa do ciasta roztopione masło.
3. Jabłka obieram, przecinam na pół, a jeśli są duże to na cztery części. Wycinam gniazda nasienne i tnę w plasterki.
3. Ciasto wkładam do papilotek. W każdej babeczce umieszczam 2- 3 kawałki jabłek i piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz