piątek, 17 marca 2017

Bułeczki z prażonymi jabłkami

Bułeczki z prażonymi jabłkami to świetne połączenie puszystego ciasta drożdżowego i soczystych jabłek. Uważam, że są wygodniejsze od drożdżówek ponieważ całe nadzienie jest zamknięte w ich wnętrzu i pod wpływem ciepła nie rozpłynie się w śniadaniówce. 




Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej (ok. 500 g)
- 3 jaja
- łyżka cukru 
- kostka masła (250 g)
-  3/4 szklanki mleka
50 g drożdży
- łyżeczka soli
- 4 dorodne jabłka 

Dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek oraz cukier puder i woda do sporządzenia lukru.


Wykonanie:
1.  Umyte jabłka obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i tnę w kostki. Do garnuszka wlewam odrobinę wody i wrzucam pocięte jabłka. Prażę, aż lekko zmiękną i puszczą sok. 
 
2. Drożdże ucieram z łyżką mąki, a następnie zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łącze. Zaczyn przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
3. Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniu i pozostawiam do przestudzenia. Jajka ucieram z cukrem i solą.  Następnie dodaję wyrośnięty zaczyn i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie wlewam ciepłe masło. Wyrabiam tak długo, aż tłuszcz się wchłonie. Gotowe ciasto przykrywam i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto przekładam na wysypaną mąką stolnicę. Formuję z niego placuszki na środku, których układam po łyżce prażonych jabłek. Następnie brzegi ciasta sklejam ze sobą w taki sposób, żeby powstały okrągłe bułeczki.  

5. Bułeczki pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Następnie smaruje je mlekiem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piekę ok. 25 minut na złoty kolor. 

6. Gotowe bułeczki możesz polukrować. 






2 komentarze:

  1. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda cudownie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń