Dzisiaj postanowiłam przygotować batoniki z płatków, nasion i rodzynek. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do pracy. Są sycące i z pewnością zdrowsze od batonów z automatu.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- pół szklanki płatków żytnich
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 0,5 szklanki rodzynek
- 8 łyżek miodu
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- jajko
Wykonanie:
1. Miód rozpuszczam w rondelku na małym ogniu. Do miski wsypuję płatki owsiane i żytnie, siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni i rodzynki, a następnie dodaję płynny miód.
2. Wbijam jajko i wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję mąkę i znów mieszam ze sobą wszystkie składniki.
3. Masę wykładam na wyłożoną papierem blaszkę i piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Zaraz po wyciągnięciu z pieca tnę w prostokąty.
Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńWygląda spoko;)
OdpowiedzUsuńJeszcze lepiej smakują :)
Usuń