wtorek, 20 grudnia 2016

Pierniczki świąteczne

Kolejny przepis na smakowite pierniki z dużą zawartością miodu. Ciasto warto zagnieść wieczorem, tak aby móc pozostawić je na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu. 
Jak zwykle z piernikami bywa, przy ich pieczeniu kuchnia zamieniła się w pracownię plastyczną, pachnąca wspaniałymi przyprawami.  Efekty pracy znajdują się poniżej, przy czym zaznaczam, że tak piękne lukrowe wzory mogły wyjść wyłącznie spod ręki utalentowanego malucha :)



Składniki:
- kilogram mąki + mąka do posypywania gotowego ciasta,
- szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 0,5 kostki masła,
- 2 i3/4 szklanki miodu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika.

Wykonanie:
1. W rondelku rozpuszczam miód, cukier i masło.  Do przestudzonych składników dodaję jajka i przyprawę do piernika.

2. Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i wlewam zawartość rondelka. Ciasto dokładnie zagniatam, mocno posypuję mąką  i pozostawiam na noc pod przykryciem w chłodnym miejscu. 

3. Ciasto wykładam na posypaną mąką stolnice i rozwałkowuję. Przy rozwałkowywaniu również mocno posypuję mąką. Wykrawam dowolne kształty i układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 5 minut w temp. 80 st. C.
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz