sobota, 23 lipca 2016

Sernik z malinami

Lato to czas kiedy można, a właściwie powinno korzystać się z sezonowych owoców. Maliny, to owoce bardzo delikatne, a przy tym smaczne i zdrowe. Dzisiaj proponuję sernik na kruchym spodzie z galaretką i soczystymi malinami.





Składniki:
Ciasto:
- 0,5 szklanki mąki krupczatki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki zimnego masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 żółtko.

Masa serowa:
- 0,5 kg tłustego sera,
- szklanka cukru pudru,
- 0,5 kostki masła (100 g),
- 5 jaj,
- 2 łyżki kaszy mannej.

Dodatkowo:
- ok. 250 g malin,
- 1 opakowanie galaretki malinowej.


Wykonanie:
1. Ciasto: Masło ucieram z cukrem, pod koniec ucierania dodaję żółtko. Do jednolitej masy wsypuję mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i zagniatam. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 20 minut. Następnie wylepiam ciastem dno tortownicy. Piekę 20 minut w temperaturze 200 st. C.

2. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Ser mielę 2-3 razy. Żółtka ucieram z cukrem pudrem. Do żółtkowej masy dodaję ser, kaszę manną i mieszam na jednolitą masę. Następnie dodaję białkową pianę i znów dokładnie mieszam.  Masę przekładam na ostudzone ciasto i wyrównuję jej powierzchnię nożem. Piekę ok. 30 -40 minut w 190 st. C.  Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, a ciasto pozostawiamy w środku do wystygnięcia. 

3. Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Na wystudzonym cieście układam maliny, a następnie zalewam je wystudzoną galaretką. Ciasto wkładam do lodówki. 

4 komentarze: