niedziela, 5 listopada 2017

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą różaną

Dzisiaj niedziela, a jutro trzeba iść do pracy... nie chce mi się, ale żeby umilić sobie poniedziałek, upiekłam miękkie drożdżowe ślimaczki z konfiturą różaną. Do ich wykonania użyłam mojego ulubionego przepisu H. Szymanderskiej. Drożdżówki wykonane wg. wskazań autorki są miękkie i delikatne. Nie wiem jak długo zachowują świeżość, bo zapewne wchłonę wszystkie w ciągu najbliższych dwóch dni, w końcu na rozruch ciężkiego tygodnia pracy (że tez ten nieszczęsny 11.11 wypada w sobotę) potrzebuję dużej dawki energii. 
Jedynym mankamentem jest fakt, że użyłam gotowej, sklepowej konfitury różanej. Domowa byłaby zdecydowanie smaczniejsza.




Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej (ok. 500 g)
- 3 jaja
- łyżka cukru
- kostka masła
- 3/4 szklanki mleka
50 g drożdży
- łyżeczka soli
- konfitura różana


Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam, a następnie dodaję do niego drożdże i łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Całość przykrywam i ustawiam w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
2. Masło rozpuszczam  na wolnym ogniu i pozostawiam do przestudzenia. Gdy masło stygnie, a drożdże rosną, ucieram jajka z cukrem i solą. Do utartych jaj dodaję wyrośnięty zaczyn oraz pozostała mąkę. Całość dokładnie wyrabiam.
 3. Dolewam ciepłe masło i znów dokładnie wyrabiam całe ciasto, do czasu, aż tłuszcz się wchłonie. Po wyrobieniu, ciasto jeszcze trochę ubijam bądź ugniatam i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej 30-45 minut. 
 
4. Wyrośnięte ciasto przekładam na wysypaną mąką stolnicę. Formuję z niego cienkie wałki, których wierzch smaruję konfiturą różaną. Następnie paski ciasta zwijam w "ślimaczki", lekko spłaszczam ręką i  układam na blaszce i pozostawiam do wyrośnięcia. 
5. Wyrośnięte drożdżówki wkładam do nagrzanego piekarnika.  Piekę na złoty kolor (około 20 minut w temperaturze ok. 180-200 st.C).

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pewnie, że pychotka :) i tak jak przewidziałam, większość już jest zjedzona ;p W sumie nadciąga zima, trzeba robić zapasy, żeby miało co grzać :P

      Usuń
  2. Cudowne i bardzo smakowite te ślimaczki :) Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają i chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite zawijaski. Na śniadanie z kubkiem gorącego kakao idealne :)

    OdpowiedzUsuń