niedziela, 19 listopada 2017

Kruche ciastka korzenne

Jesienią, rok w rok, dopada mnie ochota na korzenne ciasteczka. W naszym domu lubimy je wszyscy. Najbardziej smakują nam z kubkiem gorącej herbaty, w której je zamaczamy, a następnie szybko pakujemy do buzi. Nie są one wybitnie słodkie, więc jeśli chcesz możesz zwiększyć ilość cukru.







Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 duże żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • dwie szczypty zmielonego pieprzu
WYŻEJ WYMIENIONE PRZYPRAWY MOŻESZ ZASTĄPIĆ DWIEMA ŁYŻKAMI GOTOWEJ PRZYPRAWY KORZENNEJ.



 Wykonanie:
1. Sypkie składniki wrzucam do miski, dodaje masło i żółtka. Dokładnie zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.

2. Rozwałkowuję, wycinam wybrane kształty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Piekę 15 min. w 180 st. C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz