Jesienią, rok w rok, dopada mnie ochota na korzenne ciasteczka. W naszym domu lubimy je wszyscy. Najbardziej smakują nam z kubkiem gorącej herbaty, w której je zamaczamy, a następnie szybko pakujemy do buzi. Nie są one wybitnie słodkie, więc jeśli chcesz możesz zwiększyć ilość cukru.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g zimnego masła
- 3 duże żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- dwie szczypty zmielonego pieprzu
Wykonanie:
1. Sypkie składniki wrzucam do miski, dodaje masło i żółtka. Dokładnie zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.
2. Rozwałkowuję, wycinam wybrane kształty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Piekę 15 min. w 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz