- 300 g piersi z kurczaka
- 300 g mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- mały jogurt naturalny
- twardy ser mozzarella
- makaron świderki lub kolanka
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- kurkuma
Wykonanie:
1. Kurczaka oczyszczam z błonek i ewentualnych chrząstek, i tnę w kostkę. Kawałki kurczaka wkładam do miski, wlewam łyżkę oleju i dodaję przyprawy - sól, pieprz, kurkumę.
2. Na patelni rozgrzewam nieco oleju i obsmażam na nim kurczaka. Następnie dodaję szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość duszę pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodaję jogurt naturalny - zwykle go hartuję, czyli wlewam 2-3 łyżki wody, którą puścił szpinak i wlewam do dania. Dusze pod przykryciem około 5 minut i ściągam patelnię z ognia.
4. W garnku gotuje OSOLONĄ wodę. Do wrzącej wody wrzucam makaron- ilość zależy od naczynia, w którym przygotowujesz zapiekankę -ja zwykle gotuję 2- 3 szklanki. Gotuje około 5 minut i odlewam wodę. Makaron powinien być al dente.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego układam makaron, a na nim kurczaka ze szpinakiem i piekę w 180 stopniach przez 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypuję górę zapiekanki startym lub pociętym w paski serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz