poniedziałek, 8 lipca 2024

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem

 Zapiekanka to danie, które może występować pod wieloma postaciami. tym razem przygotowałam zapiekankę z kurczakiem, szpinakiem i makaronem. Do przygotowania dania, poza składnikami z listy, potrzebne były mi patelnia i naczynie żaroodporne. 




Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • mały jogurt naturalny
  • twardy ser mozzarella 
  • makaron świderki lub kolanka
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma

Wykonanie:

1. Kurczaka oczyszczam z błonek i ewentualnych chrząstek, i tnę w kostkę. Kawałki kurczaka wkładam do miski, wlewam łyżkę oleju i dodaję przyprawy - sól, pieprz, kurkumę. 

2. Na patelni rozgrzewam nieco oleju i obsmażam na nim kurczaka. Następnie dodaję szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość duszę pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodaję jogurt naturalny - zwykle go hartuję, czyli wlewam 2-3 łyżki  wody, którą puścił szpinak i wlewam do dania. Dusze pod przykryciem około 5 minut i ściągam patelnię z ognia.

4. W garnku gotuje OSOLONĄ wodę. Do wrzącej wody wrzucam makaron- ilość zależy od naczynia, w którym przygotowujesz zapiekankę -ja zwykle gotuję 2- 3 szklanki. Gotuje około 5 minut i odlewam wodę. Makaron powinien być al dente. 

5. Na dnie naczynia żaroodpornego układam makaron, a na nim kurczaka ze szpinakiem i piekę w 180 stopniach przez 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypuję górę zapiekanki startym lub pociętym w paski serem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz