Patison to bliski krewny cukinii. Jest to jedno z warzyw, które kojarzy mi się z latem. Patisony można smażyć, marynować, dusić i gotować. Tym razem przygotowałam pyszne kotleciki w chrupiącej panierce. Kotlety z patisona możemy jeść bez dodatków lub jako dodatek do ziemniaków i surówek. Ja w tej wersji lubię je jeść z gęstym jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 1-2 patisony
- jajko
- 2- 3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
1. Patisony kroję w plastry grubości ok. 1- 1,5 cm. Ze środka każdego plastra wyciągam gniazda nasienne. Jeśli patison ma twardą skórkę, jest mi go trudno kroić, to obieram go ze skórki. Plastry patisona posypuję solą i zmielonym pieprzem.
2. Jajko wbijam do pełnego talerza i roztrzepuję za pomocą widelca. Na płaski talerz wsypuję mąkę, bułkę tartą i kurkumę, i mieszam.
3. Olej rozgrzewam na patelni. Kawałki patisona najpierw obtaczam w jajku, a następnie w panierce. Smażę kilka minut z każdej strony - do zarumienienia.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz