piątek, 12 lipca 2024

Panierowane kotlety z patisona

 Patison to bliski krewny cukinii. Jest to jedno z warzyw, które kojarzy mi się z latem. Patisony można smażyć,  marynować, dusić i gotować. Tym razem przygotowałam pyszne kotleciki w chrupiącej panierce. Kotlety z patisona możemy jeść bez dodatków lub jako dodatek do ziemniaków i surówek. Ja w tej wersji lubię je jeść z gęstym jogurtem naturalnym. 




Składniki:

  • 1-2 patisony
  • jajko
  • 2- 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

1. Patisony kroję w plastry grubości ok. 1- 1,5 cm. Ze środka każdego plastra wyciągam gniazda nasienne. Jeśli patison ma twardą skórkę, jest mi go trudno kroić, to obieram go ze skórki. Plastry patisona posypuję solą i zmielonym pieprzem.

2. Jajko wbijam do pełnego talerza i roztrzepuję za pomocą widelca. Na płaski talerz wsypuję mąkę, bułkę tartą i kurkumę, i mieszam. 

3. Olej rozgrzewam na patelni. Kawałki patisona najpierw obtaczam w jajku, a następnie w panierce. Smażę kilka minut z każdej strony - do zarumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz