sobota, 13 lipca 2024

Mrożenie kurek

Kurka, a właściwie pieprznik jadalny, to popularny grzyb, który pojawia się w lasach już na początku lata. Ponieważ w tym roku jest dość wilgotno pieprznik jadalny (kurka) pojawił się w moich okolicach w dość sporych ilościach. Żeby móc cieszyć się tymi grzybami również zimą, część zebranych grzybów zamrażam.

Pamiętaj, jeśli nie masz pewności czy znalezione grzyby to kurki, wyrzuć je lub udaj się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w celu sprawdzenia, czy dany grzyb jest jadalny. Nigdy nie ryzykuj!


Przygotowanie mrożonki
Niestety grzybów nie da się tak po prostu zamrozić, trzeba je odpowiednio przygotować, żeby później nie stały się gorzkie i nie popsuły smaku potraw. 
1. W pierwszej kolejności należy je dobrze wyczyścić. W tym celu przekładam je do dużej miski i wsypuję 1-2 łyżki soli. zalewam ciepłą wodą i pozostawiam na kilka minut. Piasek powinien opaść na dno, a kurki wypłyną. Następnie płucze je pod bieżącą wodą, aby pozbyć się fragmentów suchych liści i innych elementów ściółki. 
2. Kolejny punkt to obgotowanie grzybów. Do garnka nalewam wodę i doprowadzam ją do wrzenia. Obok kuchenki ustawiam miskę z zimną wodą. Do wrzątku wkładam wyczyszczone grzyby. Obgotowuję je 3-4 minuty, wyławiam łyżką cedzakową i przekładam do miski z zimną wodą. Zblanszowane grzyby układam na bawełnianym ręczniku, a gdy obciekną, przekładam do woreczków strunowych i mrożę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz