Składniki:
- 4,5 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 25 g drożdży (1/4 kostki)
- łyżeczka soli
- kostka masła
- 3 jajka
- powidła śliwkowe lub inna ulubiona konfitura.
Dodatkowo: papilotki.
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam z łyżką cukru. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże i pozostawiam pod przykryciem na 15 minut.
2. Do miski wsypuję mąkę, cukier i sól. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą. Następnie dodaję drożdżowy zaczyn i jaja. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.
3. Masło tnę w plastry i rozpuszczam w rondelku. Studzę i dodaję do ciasta. Całość mieszam do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Jeśli masa jest zbyt lejąca, dodaję odrobinę mąki i dalej mieszam.
4. Ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam pod przykryciem na ok. 1,5 h.
5. Wyrośnięte ciasto zagniatam, rozwałkowuję, a następnie za pomocą szklanki wykrawam okrągłe placuszki. Na środku każdego placuszka nakładam powidła i formuję pączka. Pączki wkładam do papilotek łączeniem do dołu.
6. Piekę ok. 15 min. w 180 st. C. Wystudzone paczki lukruję.
Inspiracja: http://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-przepisy/r/paczki-pieczone.html. Przepis nieco zmieniony.
Witam.
OdpowiedzUsuńInteresuje mnie ile mniej więcej wychodzi pączków z tego przepisu i ile wchodzi do nich powideł ?
Dziękuję z góry za informacje.
Witam. Z przepisu wychodzi ok. 20 sztuk, a jeśli chodzi o powidła, to czubata łyżeczka na pączek.
UsuńPozdrawiam