wtorek, 23 stycznia 2024

Gofry

 Gdy mam ochotę na coś słodkiego do kawki, a w szafie nie ma nawet jednej kostki czekolady, to zawsze przygotowuję sobie gofry. Uwielbiam gofry z bitą śmietana, z cukrem pudrem lub z owocami. W zależności od pory roku, na moich gofrach układam najróżniejsze dodatki. Jest to też świetna przekąska dla dzieci, gdy mają na coś ochotę, ale nie wiedzą na co. 


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1łyżeczka cukru wanilinowego
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka 


Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki łączę  ze sobą w misce, dodaje 2 jajka oraz olej. 
2. Do mieszanki dolewam dwie szklanki mleka i wszystko energicznie mieszam trzepaczką, tak aby nie powstały grudy. Wyrobione ciasto powinno mieć w miarę gęstą konsystencje. 
3. Gofry piekę w gofrownicy, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Po wyciągnięci, gofry odstawiamy na kratkę, tak żeby się nie sparowały. Sposób podania jest już tutaj dowolny, można użyć owoców oraz bitej śmietany lub po prostu posypać cukrem pudrem.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz