Jeśli masz w domu truskawki i rabarbar, a nie za bardzo wiesz, co możesz z nimi zrobić, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Jest to puszyste ciasto drożdżowe z ciekawym połączeniem wspomnianego rabarbaru i truskawek, a to wszystko obsypane grubą warstwą chrupiącej kruszonki.
Składniki:
Ciasto:
- 5,5 szklanki mąki pszennej,
- 30 g drożdży (ok. 1/3 kostki),
- 3/4 szklanki cukru,
- szklanka mleka,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 5 żółtek,
- kostka masła,
- szczypta soli.
Wierzch:
- ok. 0,5 kg truskawek,
- 2 duże łodygi rabarbaru.
Kruszonka:
- kostka zimnego masła,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki krupczatki.
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieram w miseczce z łyżką cukru, a następnie dodaję 3 łyżki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Mieszam, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 -20 minut.
2. W czasie kiedy drożdże rosną przygotowuję truskawki i rabarbar. Truskawki myję i obieram z szypułek, a rabarbar myje, obieram ze skórki i tnę w kostki.
3. Gdy zaczyn urośnie...do dużej miski przesiewam pozostałą mąkę, dodaję ciepłe mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, żółtka i wspomniany zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Następnie, roztapiam mało i gdy trochę przestygnie, wlewam do ciasta, które dokładnie wyrabiam, do czasu wchłonięcia się tłuszczu. Gotowe ciasto przykrywam ściereczka i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość, a gdy ono sobie rośnie, ja przygotowuję kruszonkę.
4. W miseczce łączę ze sobą mąkę krupczatkę, masło i cukier. Mieszaninę wkładam z powrotem do lodówki, żeby masło się nie roztopiło.
5.
Gotowe ciasto wykładam na wyłożonej papierem blaszce, a na jego
wierzchu układam rabarbar i truskawki, które przykrywam grubą warstwą
kruszonki. Piekę ok. 30-40 minut w 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz