wtorek, 4 lipca 2017

Placek drożdżowy z kruszonką i rabarbarem

Jeśli masz w domu truskawki i rabarbar, a nie za bardzo wiesz, co możesz z nimi zrobić, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Jest to puszyste ciasto drożdżowe z ciekawym połączeniem wspomnianego rabarbaru i truskawek, a to wszystko obsypane grubą warstwą chrupiącej kruszonki. 



Składniki:
Ciasto:
 - 5,5 szklanki mąki pszennej,
- 30 g drożdży (ok. 1/3 kostki),
- 3/4 szklanki cukru,
- szklanka mleka,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 5 żółtek,
- kostka masła,
- szczypta soli.

Wierzch:
- ok. 0,5 kg truskawek,
- 2 duże łodygi rabarbaru.

Kruszonka:
- kostka zimnego masła,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki krupczatki. 



Wykonanie:
1. Drożdże rozcieram w miseczce z łyżką cukru, a następnie dodaję 3 łyżki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Mieszam, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 -20 minut. 

2. W czasie kiedy drożdże rosną przygotowuję truskawki i rabarbar. Truskawki myję i obieram z szypułek, a rabarbar myje, obieram ze skórki i tnę w kostki. 

3. Gdy zaczyn urośnie...do dużej miski przesiewam pozostałą mąkę, dodaję ciepłe mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, żółtka i wspomniany zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Następnie, roztapiam mało i gdy trochę przestygnie, wlewam do ciasta, które dokładnie wyrabiam, do czasu wchłonięcia się tłuszczu. Gotowe ciasto przykrywam ściereczka i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość, a gdy ono sobie rośnie, ja przygotowuję kruszonkę.

4. W miseczce łączę ze sobą mąkę krupczatkę, masło i cukier. Mieszaninę wkładam z powrotem do lodówki, żeby masło się nie roztopiło. 

5. Gotowe ciasto wykładam na wyłożonej papierem blaszce, a na jego wierzchu układam rabarbar i truskawki, które przykrywam grubą warstwą kruszonki. Piekę ok. 30-40 minut w 180 st. C.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz