Czasem, gdy mam chwilę, lubię przeglądać przeróżne strony w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na kruche ciasteczka. Tak też robiłam w czasie ostatnich pochmurnych wieczorów i natrafiłam na kilka cudownych pomysłów, które postanowiłam jak najszybciej wypróbować również w mojej kuchni. Pomysł na jeżyki znalazłam na http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/igelkottkakor/, choć zmieniłam sposób ich wykonania. Są kruche i smaczne, a do tego cieszą oko :)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- kostka masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Polewa kakaowa:
- 100 g masła,
- 6 łyżek cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody.
Dodatkowo: kolorowa posypka.
Wykonanie:
1. Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Na szczycie "górki" robię dziurkę, do której wbijam żółtka. Masło tnę w cieniutkie plastry i dodaję do wszystkich składników. Całość szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formuję jeżyki, które piekę ok. 15-20 minut w 180 st. C.
2. Polewa kakaowa: Kakao i cukier wsypuję do garnka. Dodaję wodę i gotuję do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszam. W powstałej masie roztapiam masło. Gdy masło się rozpuści, gotuję wszystko jeszcze ok. 3 minut oczywiście cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Polewę studzę.
3. Wystudzone jeżyki moczę w polewie, w tych miejscach gdzie chcę umieścić igiełki, a następnie obrzucam wybraną posypką. Wykałaczką robię oczka i nosek. Pozostawiam w chłodnym miejscu na ok. 30 minut i gotowe.
3. Wystudzone jeżyki moczę w polewie, w tych miejscach gdzie chcę umieścić igiełki, a następnie obrzucam wybraną posypką. Wykałaczką robię oczka i nosek. Pozostawiam w chłodnym miejscu na ok. 30 minut i gotowe.
Źródło przepisu na polewę: H. Lipińska, A Woźniakowski "Ciastka słodkie i wytrawne", Warszawa 1988
Ale słodkie. Pozdrawiam serdecznie.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOjej jakie piękne! ^_^ Wyglądają jak prawdziwe :)
OdpowiedzUsuń