sobota, 22 października 2016

Kruche ciasteczka jeżyki

Czasem, gdy mam chwilę, lubię przeglądać przeróżne strony w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na kruche ciasteczka. Tak też robiłam w czasie ostatnich pochmurnych wieczorów i natrafiłam na kilka cudownych pomysłów, które postanowiłam jak najszybciej wypróbować również w mojej kuchni. Pomysł na jeżyki znalazłam na http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/igelkottkakor/, choć zmieniłam sposób ich wykonania.  Są kruche i smaczne, a do tego cieszą oko :)




Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- kostka masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
 - łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa kakaowa:
- 100 g masła,
- 6 łyżek cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody.   


Dodatkowo: kolorowa posypka.
 


Wykonanie:
1. Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Na szczycie "górki" robię dziurkę, do której wbijam żółtka. Masło tnę w cieniutkie plastry i dodaję do wszystkich składników. Całość szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.  Ze schłodzonego ciasta formuję jeżyki, które piekę ok. 15-20 minut w 180 st. C.

2. Polewa kakaowa: Kakao i cukier wsypuję do garnka. Dodaję wodę i gotuję do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas  mieszam. W powstałej masie roztapiam masło. Gdy masło się rozpuści, gotuję wszystko jeszcze ok. 3 minut oczywiście cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Polewę studzę.

3. Wystudzone jeżyki moczę w polewie, w tych miejscach gdzie chcę umieścić igiełki, a następnie obrzucam wybraną posyp. Wykałaczką robię oczka i nosek. Pozostawiam w chłodnym miejscu na ok. 30 minut i gotowe.

 





Źródło przepisu na polewę: H. Lipińska, A Woźniakowski "Ciastka słodkie i wytrawne", Warszawa 1988


3 komentarze: