środa, 3 lutego 2016

Kruche ciastka ze śnieżynką

Lubię kruche ciastka, nie tylko za to, że świetnie smakują, ale i za to, że są łatwe w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Piekę zawsze sporą ilość tych smakołyków i wkładam do metalowych puszek, a później zajadam się nimi cały tydzień. Tym razem w wersji ze śnieżynką. Nie wiem jak u Was, ale u mnie za oknem panuje wiosna, zatem chociaż na talerzu niech będzie nieco zimowo.



Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- kostka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- niebieski barwnik spożywczy

Wykonanie:
1. Mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę.Dodaję żółtka i  pokrojone masło. Ciasto szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i wadam do lodówki na minimum 30. min.
 
2. Ciasto wyciągam z lodówki, rozwałkowuję (robię to partiami) i za pomocą okrągłego wykrawacza wycinam ciastka. Część ciasta zabarwiam na niebiesko i przylepiam do wyciętych ciastek, tak aby powstały śnieżne gwiazdki.

3. Ciastka układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.





1 komentarz: