wtorek, 21 kwietnia 2015

Kruche ciastka z żurawiną

Są to ciasteczka, które uwielbiam chrupać przy popołudniowej herbatce. Inspiracją do ich wykonania były gotowe ciacha, które moja ciocia kupowała w jednym z okolicznych sklepów. 

Składniki:

- 3 szklanki krupczatki,
- szklanka cukru,
- kostka masła,
- 4 jaja,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
- proszek do pieczenia,
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w dowolnym kształcie, papier do pieczenia, blacha i sitko.



Wykonanie:

1. Jaja gotuję na twardo i studzę, a następnie oddzielam żółtka od białek.

2. Żurawinę siekam na drobne kawałki.

3. Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję cukier, szczyptę soli, rozdrobnioną żurawinę i masło. Masło siekam ostrym nożem. Całość szybko zagniatam.

4. Żółtka rozdrabniam, dodaję do ciasta i ugniatam. 

5. Ciasto zawijam w folię i wsadzam do lodówki na ok 30-60 min.

6. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowuję. Wycinam dowolne kształty.

7. Blachę wykładam papierem i układam ciacha. Piekę 15 minut w 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz