wtorek, 21 kwietnia 2015

Faworki błyskawiczne

Faworki, w moim domu zwane są chruścikami, to ciasteczka które z talerza znikają w trybie natychmiastowym. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że są trudne w wykonani, w rzeczywistości tak nie jest. 

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 jaja
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- łyżeczka spirytusu
- szczypta soli
- smalec do smażenia - ok. 2 kostek
- cukier puder do posypania gotowych ciastek
-stolnica, sito, wałek, ostry nóż, garnek, talerz, papierowy ręcznik, jakiś szpikulec do wyciągania ciastek z tłuszczu, ja w biedzie używam długich, drewnianych wykałaczek :)


Wykonanie:
1. Jaja- oddzielam żółtka od białek. Białka nie będą nam już potrzebne.

2. Mąkę przesiewam i dodaję do niej wszystkie składniki: sól, cukier, żółtka, spirytus i śmietanę.

3. Ciasto porządnie zagniatam na jednolitą, elastyczną masę.

4. Następnie zbijam ciasto wałkiem, żeby miało bardziej jedwabistą konsystencję.

5. Ciasto rozwałkowuję na bardzo cienki placuszek.

6. Kroje na paski szerokości ok. 5 cm, a na środku nacinam i przewijam.

7. Roztapiam i podgrzewam smalec w garnku.  papierowy ręcznik kładę na talerzu.

8. Faworki smażę z obu stron na złoty kolor i przekładam na papierowy ręcznik, żeby ociekła z nich tłuszcz.

8. Ostudzone ciastka posypuję cukrem pudrem. Do pudru można wcześniej dodać wanilie, będą wówczas bardziej aromatyczne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz