piątek, 25 listopada 2022

Domowe chipsy z ziemniaków

 Chrupiące domowe chipsy z ziemniaków, które przygotujesz w kilkanaście minut. Domowe chipsy na oleju nie mają konserwantów i choć nie można ich nazwać fit przekąską, to z pewnością są zdrowsze niż gotowe chipsy kupione w sklepie. 


 Składniki:

  • kilka dużych ziemniaków

  • woda

  • olej rzepakowy

  • sól 

  • ulubione przyprawy np. słodka papryka lub przyprawa do pieczonych ziemniaków

 Wykonanie:

1. Ziemniaki obieram, myje i tnę w plastry (2-3 mm).

2. Plastry ziemniaków wrzucam do gotującej się wody na około 1-2 minuty. Odcedzam i osuszam, a następnie smażę w głębokim oleju przez kilka minut. Chipsy wyciągam z tłuszczu odsączam, chwile studzę i smażę ponownie. Podwójne smażenie sprawia, że są bardziej chrupiące. Gotowe chipsy posypuję solą. Jeśli macie ochotę możecie posypać je też dowolną przyprawą.

 

 

Ziemniaki 5 minut gotuję. Smażę w głębokim oleju kilka minut i wyciuągam. Os

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz