niedziela, 24 maja 2020

Chałka waniliowa

Chałka to mój sposób na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Lubię jeść ją z masłem lub owocową konfiturą. 
Chałka, którą zrobicie z tego przepisu jest puszysta, delikatna, a poza tym ma smakowity waniliowy aromat.




Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 250 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
  • szczypta soli


Kruszonka:

  • 40 g mąki krupczatki
  • 40 g cukru
  • 30 g zimnego masła



Wykonanie:
1. Najpierw zabieram się za zaczyn. Mleko podgrzewam. Do ciepłego mleka dodaję drożdże i cukier. Pozostawiam na 15 minut. 

2. Do miski wsypuje mąkę, cukier, sól i cukier wanilinowy lub dodaje ekstrakt z wanilii. Masło roztapiam na małym ogniu. 

3. Do  składników w misce dodaję zaczyn, ciepłe płynne masło i jajko. Ciasto dokładanie zagniatam i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.

4. Z wyrośniętego ciasta formuję trzy kule o tej samej wadze. Następnie robię z nich wałeczki, które układam obok siebie i sklejam z jednego końca. Plotę z nich warkocz, który również sklejam na drugim końcu. Ciasto zostawiam do wyrośnięcia.

5. Gdy chałka wyrasta, zabieram się za kruszonkę. Zimne masło zagniatam szybko z mąką i cukrem.

6. Wierzch chałki smaruję mlekiem i układam na niej kruszonkę. Piekę 25 minut w 180 stopniach C. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz