niedziela, 12 lutego 2017

Placuszki z marchewki

Placuszki o słodkawym smaku. Możesz podać je zarówno na obiad jak i na śniadanie. Mogą być również dodatkiem do zup. Ich ogromną zaleta jest prostota i krótki czas wykonania. Świetnie smakują z gęstym jogurtem. 


Składniki:
- 3 duże marchewki
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia

Wykonanie:
1. Umytą i obraną marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. 

2.Do marchewki dodaję jaja, mąkę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. 
3. Placuszki formuję za pomocą łyżki. Smażę z obu stron na złoty kolor.



2 komentarze:

  1. uwielbiam takie warzywne placuszki, najcześciej robię je z cukinią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również przepadam za plackami z cukinii. Te są równie smaczne, ale zdecydowanie słodsze.

    OdpowiedzUsuń