Placuszki o słodkawym smaku. Możesz podać je zarówno na obiad jak i na śniadanie. Mogą być również dodatkiem do zup. Ich ogromną zaleta jest prostota i krótki czas wykonania. Świetnie smakują z gęstym jogurtem.
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Umytą i obraną marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
2.Do marchewki dodaję jaja, mąkę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.
3. Placuszki formuję za pomocą łyżki. Smażę z obu stron na złoty kolor.
uwielbiam takie warzywne placuszki, najcześciej robię je z cukinią.
OdpowiedzUsuńJa również przepadam za plackami z cukinii. Te są równie smaczne, ale zdecydowanie słodsze.
OdpowiedzUsuń