niedziela, 8 stycznia 2017

Szarlotka według przepisu Siostry Anastazji

Najbardziej lubię szarlotki przygotowywane ze świeżo startych lub pociętych owoców. Te z musem są smaczne, ale jednak bardziej wolę w wersji z jabłkami tartymi na dużych oczkach. Będąc dzieckiem nienawidziłam jabłek poddanych obróbce termicznej. pieczone jabłka, musy, szarlotki i inne jabłeczniki  doprowadzały mnie do mdłości. Tolerowałam tylko świeży kompot. Najlepiej jeszcze ciepły. Inne jabłkowe przetwory nie wchodziły w grę, aż tu nagle coś się zmieniło i szarlotki trafiły na listę moich ulubionych ciast.
Dzisiaj ciasto według przepisu s. Anastazji. 




Składniki:
- 4 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- kostka zimnego masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany, ja używam 18-stkę
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- ok. 1.5 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo cukier puder do oprószenia gotowej szarlotki.

Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę i dodaję masło. Masło siekam razem z mąką. 

2. Do miski wsypuję cukier i cukier wanilinowy, a następnie dodaję żółtka i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie miksuję, a następnie łączę z mąką i masłem. Zagniatam ciasto, które następnie owijam folią i wkładam do lodówki na ok. 30 minut. 

3. Jabłka obieram, wycinam gniazda nasienne i ścieram na tarce o dużych oczkach. Odciskam nadmiar soku. 

4. Formę smaruję masłem. Ciasto dzielę na dwie w miarę równe części. Jedną z nich wyklejam dno i boki blaszki. Na warstwie ciasta układam starte jabłka i posypuję cynamonem. Drugą część ciasta ścieram na tarce lub odrywam po kawałku, rozpłaszczam i układam na warstwie jabłek z cynamonem. 

5. Piekę w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut. Wystudzoną szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.




5 komentarzy:

  1. Bardzo fajna!
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również wolę jabłka w postaci świeżych do ciast! szarlotka wygląda świetnie, z ochotą bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszystkie tego rodzaju ciasta. Jabłka są bardzo zdrowe! Mają masę witamin i minerałów, a także błonnika, który reguluje pracę jelit. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Jak to mówią "an apple a day keeps the doctor away" :)

      Usuń
  4. Uwielbiam jabłka na ciepło. Jem je z masłem orzechowym, żurawiną, kaszą jaglaną.... Mniam! Jabłka mają mnóstwo witamin, minerałów, pektyny....samo zdrowie! Można zgrzeszyć:)

    OdpowiedzUsuń