sobota, 16 kwietnia 2016

Mufiny z masą kajmakową

Coś dla fanów słodkich mufinek. Ich główną zaletą jest ekspresowy czas przyrządzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale i na zimno mają zachwycający smak. Polecam, bo warto spróbować. 




Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,

- 0,5 szklanki cukry,
- kostka masła,
- 4 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- gotowa masa kajmakowa lub jeśli masz ochotę możesz przygotować ją sama przepis tutaj.



Wykonanie:

1.  Masło rozpuszczam w garnuszku na małym ogniu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

2. Żółtka ucieram z cukrem, a następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i białkową pianę. Na samym końcu wlewam przestudzone masło i wszystko dokładnie ze sobą łączę.

3. Do papilotek wkładam po łyżce ciasta, łyżce masy kajmakowej i znów łyżce ciasta. Piekę ok.
15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz