Coś dla fanów słodkich mufinek. Ich główną zaletą jest ekspresowy czas przyrządzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale i na zimno mają zachwycający smak. Polecam, bo warto spróbować.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukry,
- kostka masła,
- 4 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- gotowa masa kajmakowa lub jeśli masz ochotę możesz przygotować ją sama przepis tutaj.
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukry,
- kostka masła,
- 4 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- gotowa masa kajmakowa lub jeśli masz ochotę możesz przygotować ją sama przepis tutaj.
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczam w garnuszku na małym ogniu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Żółtka ucieram z cukrem, a następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i białkową pianę. Na samym końcu wlewam przestudzone masło i wszystko dokładnie ze sobą łączę.
2. Żółtka ucieram z cukrem, a następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i białkową pianę. Na samym końcu wlewam przestudzone masło i wszystko dokładnie ze sobą łączę.
3. Do papilotek wkładam po łyżce ciasta, łyżce masy kajmakowej i znów łyżce ciasta. Piekę ok.
15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz