czwartek, 21 kwietnia 2016

Kruche ciastka z konfiturą z czarnej porzeczki

Ciasteczka w wersji bardzo, ale to bardzo kruchej, bo do ich wykonania użyłam gotowanych żółtek. Z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki smakują obłędnie.




Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- kostka zimnego, posiekanego masła,
- 4 ugotowane i starte żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- konfitura z czarnej porzeczki.
 
 
Wykonanie:
1. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję żółtka i drobno posiekane masło. Całość szybko i dokładnie zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam dowolne kształty za pomocą wykrawacza, na każdym ciastku robię kleksik z konfitury i piekę 15 minut w 180 st. C.  na blaszce wyłożonej papierem.

2 komentarze: