Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki cukru,
- kostka zimnego, posiekanego masła,
- 4 ugotowane i starte żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- konfitura z czarnej porzeczki.
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- konfitura z czarnej porzeczki.
Wykonanie:
1.
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wysypuję na
stolnicę. Dodaję żółtka i drobno posiekane masło. Całość szybko i dokładnie zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam dowolne kształty za pomocą wykrawacza, na każdym ciastku robię kleksik z konfitury i piekę 15 minut w 180 st. C. na blaszce wyłożonej papierem.
takie są najlepsze, klasyka cukiernictwa :)
OdpowiedzUsuńpyszne :) porywam kilka do herbatki :)
OdpowiedzUsuń