niedziela, 20 listopada 2016

Pączki tanie


Może i nazywamy je tanimi, ale z pewnością są bardzo smaczne. Ich "taniość" polega na tym, że przygotowujemy je z mniejszej ilości jaj, cukru i masła, czyli są mniej kaloryczne.






Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej,

- 3 żółtka,

- 1/5 szklanki cukru,

- łyżka masła,

- 1.5 szklanki mleka,

- czubata łyżka drożdży (30 g),

- szczypta soli,

- 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego.


Dodatkowo:

  • około kg tłuszczu do smażenia
  • szklanka powideł lub marmolady
  •  lukier (cukier puder + woda)



Wykonanie:
1. ZACZYN. W podgrzanym mleku rozprowadzam drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianym ręczniczkiem).

2. Mąkę przesiewam. Żółtka ucieram z cukrem. Do przesianej mąki dodaję zaczyn, utarte żółtka, sól i olejek pomarańczowy lub skórkę. Ciasto ucieram. Pod koniec ucierania dodaję tłuszcz i wyrabiam ciasto do momentu jego całkowitego wchłonięcia. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Ostawiam do wyrośnięcia na ok. 45 minut.


3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe placuszki, a na ich środku kładę powidła. Następnie ciasto sklejam tworząc kulę i układam zlepioną stroną na wysypanej mąką stolnicy. Pączki przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.


4. Smażę z obu stron w gorącym tłuszczu. Wystudzone pączki lukruję.




1 komentarz:

  1. Wprawdzie do Tłustego Czwartku daleko, ale te fotki narobiły mi smaku na pączki : ) Jakoś nie mogę się przekonać do pączków w stylu amerykańskich donatów, zdecydowanie wolę nasze i to te zrobione w domu. Niech sobie będą i tanie i mniej kaloryczne, ważne by miały solidną porcję konfitury różanej i lukru :) Nie zawsze wyglądają perfekcyjnie jak z cukierni, ale smak wynagradza wszystko. Przepis zapisuję do wypróbowania, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń