Może i nazywamy je tanimi, ale z pewnością są bardzo smaczne. Ich "taniość" polega na tym, że przygotowujemy je z mniejszej ilości jaj, cukru i masła, czyli są mniej kaloryczne.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 1/5 szklanki cukru,
- łyżka masła,
- 1.5 szklanki mleka,
- czubata łyżka drożdży (30 g),
- szczypta soli,
- 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego.
Dodatkowo:
- około kg tłuszczu do smażenia
- szklanka powideł lub marmolady
- lukier (cukier puder + woda)
Wykonanie:
1. ZACZYN. W podgrzanym mleku rozprowadzam drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianym ręczniczkiem).
2. Mąkę przesiewam. Żółtka ucieram z cukrem. Do przesianej mąki dodaję zaczyn, utarte żółtka, sól i olejek pomarańczowy lub skórkę. Ciasto ucieram. Pod koniec ucierania dodaję tłuszcz i wyrabiam ciasto do momentu jego całkowitego wchłonięcia. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Ostawiam do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe placuszki, a na ich środku kładę powidła. Następnie ciasto sklejam tworząc kulę i układam zlepioną stroną na wysypanej mąką stolnicy. Pączki przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
4. Smażę z obu stron w gorącym tłuszczu. Wystudzone pączki lukruję.
Wprawdzie do Tłustego Czwartku daleko, ale te fotki narobiły mi smaku na pączki : ) Jakoś nie mogę się przekonać do pączków w stylu amerykańskich donatów, zdecydowanie wolę nasze i to te zrobione w domu. Niech sobie będą i tanie i mniej kaloryczne, ważne by miały solidną porcję konfitury różanej i lukru :) Nie zawsze wyglądają perfekcyjnie jak z cukierni, ale smak wynagradza wszystko. Przepis zapisuję do wypróbowania, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń