niedziela, 3 stycznia 2021

Zupa dyniowa z czarnuszką

Gdy na dworze jest zimno, uwielbiam zjeść gorącą kremową zupę z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Ponieważ mam jeszcze zapas dyni z moich jesiennych zbiorów, postanowiłam przygotować dyniową zupę z solidną dawką czarnuszki.


Składniki:

  •  niewielka dynia
  • 3 cebule
  •  3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • litr wody
  • łyżka masła
  • łyżka czarnuszki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu  
  • 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru

Wykonanie:

1. Dynię myję, przecinam na 4 części, oczyszczam z nasion i układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę około 15 minut w 180 stopniach C. Pozostawiam do wystygnięcia. 

2. Cebulę szatkuję. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieram, myję i tnę na dwie - trzy części.

3. W dużym garnku roztapiam masło. Na roztopionym maśle podsmażam cebulkę. Następnie dodaję wodę, a gdy całość się zagotuje, wrzucam ziemniaki, marchew i pietruszkę.

4. Gdy warzywa się gotują, oddzielam miąższ dyni od skórki. Robię to za pomocą łyżki. Miąższ dodaję do gotujących się warzyw.

5. Do zupy dodaję wszystkie przyprawy i gotuję jeszcze 20 minut. Gdy zupa się ugotuje, wszystkie składniki rozdrabniam za pomocą blendera. Zupę można podawać z grzankami, ptysiowymi kuleczkami, natką pietruszki, bazylią lub gęstą śmietanką.

 



1 komentarz: